לקראת יום הפסטה הבינלאומי שיחול כמידי שנה ב-25 לאוקטובר – עובדות
חשובות באדיבות: אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית, R.D, B.Sc, בחלי
ממן, מייסדת רשת המתמחה באורח חיים בריא.
פסטה היא אחד המאכלים הבסיסיים ביותר הקיימים בעולם. ישנן מדינות אשר
הרכיב העיקרי בתזונה שלהן הוא פסטה, כמו איטליה למשל, שם משמעות
השם פסטה הוא בצק. אבל האם ידעתם שמקור הפסטה הוא בכלל בסין? ישנן
עדויות לכך שהפסטה נאכלה בסין כמה אלפי שנים לפני הספירה והגיעה
לאיטליה שנים רבות אחרי.
פסטה היא למעשה פחמימה. היא עשויה מקמח חיטה קשה (לרוב דורום), מים
ולפעמים גם ביצים. בכוס פסטה לאחר בישול יש כ- 160 קלוריות, כ- 30 גרם
פחמימות, כ- 6 גרם חלבון, כ- 2 גרם סיבים תזונתיים ומעט שומן ונתרן. ניתן
לשלב פסטה בתפריט היומי, כחלק מתזונה מאוזנת, ללא חשש לעליה במשקל,
כל עוד מקפידים על כמות נאותה (חצי כוס – כוס בארוחה) בשילוב עם רוטב
שאינו עתיר בקלוריות, לצד מנת בשר/ תחליף בשר וירקות.
כיום יש פסטות גם מחיטה מלאה או מקמח כוסמין. פסטות אלה עשירות יותר
בוויטמינים ובסיבים תזונתיים, אשר תורמים לתחושת שובע ולעיכול תקין. אין
הבדל קלורי בין הפסטות הנ"ל לבין פסטות מחיטה רגילה.
לנמנעים מגלוטן, יש מבחר פסטות שהן ללא גלוטן. פסטות אלה עשויות מקמח
אורז, קמח תירס, קמחי קטניות כמו שעועית או אפונה. הפסטות העשויות
מהקטניות מכילות כמות חלבון, ויטמינים וסיבים תזונתיים גדולה יותר.
השילוב המוכר ביותר של רוטב פסטה הוא רוטב עגבניות. עגבניות הן מקור
חשוב לנוגד החימצון ליקופן המעניק את הצבע האדום לירקות ופירות. התכונה
הנוגדת חימצון החזקה שלו עשויה לתרום למניעה של מחלות רבות ואפילו
בהגנה על העור מנזקי קרינת השמש. היתרון בלויקפן הוא שהוא אינו נהרס
בעיבוד העגבניות, כמו ליצירת רסק עגבניות או רטבי עגבניות שונים והבישול
של העגבניות אפילו הופך את הליקופן לזמין יותר לספיגה. אז מנה של ספגטי
איכותי עם רוטב עגבניות היא למעשה מנה מזינה התורמת לנו מבחינה
בריאותית.
אז לציון יום הפסטה הבינלאומי, קבלו מתכון איתו תוכלו לחגוג סביב
השולחן –
פסטה ברוטב רוזה מצרכים ל 6 מנות:
כוס פסטה לא מבושלת מסוג צדפים קטנים (או 140 גרם לפני בישול מכל סוג
אחר).
250 מ"ל שמנת לבישול 10% שומן למתכון חלבי או 2 מיכלים שמנת לבישול
5% צימחית למתכון פרווה או טבעוני.
קופסת עגבניות מרוסקות (260 גרם) או 3 עגבניות טריות בינוניות מגורדות
דק.
שן שום כתושה. מלח, פלפל לבן.
3-4 עלי בזיליקום (לא חובה).
אופן ההכנה:
שופכים את העגבניות המרוסקות לסיר ומוסיפים את שן השום הכתושה.
מערבבים ומביאים לרתיחה.
מוסיפים את השמנת, תוך כדי ערבוב, ומבשלים עוד כחמש דקות, עד שהרוטב
מבעבע. מתבלים ומבשלים 5 דקות נוספות.
מבשלים את הפסטה על פי הוראות היצרן.
מעבירים את הפסטה לרוטב ומערבבים.
מפזרי עלי בזיליקום ומגישים.
*ניתן להגיש עם גבינת פרמזן. כף שטוחה של גבינת פרמזן מגורדת שווה לחצי
מנת חלבון גבינה.
כל מנה שווה למנת פחמימה ומנת שומן.