מחקר חדש שנערך בבית החולים שיבא עונה על חלק מהשאלות שמטרידות הורים
רבים לילדים סוכרתיים ומקרב אותנו כמה צעדים להבנת התזונה המתאימה ביותר להקלת ההתמודדות עם סוכרת סוג 1 אצל ילדים מאת: תומר פפה
מחקר שנערך בבית החולים שיבא בחן את ההשפעה של תזונה דלה בפחמימות על רמות איזון הסוכר ושאר
המדדים של נערים ונערות המתמודדים עם סוכרת סוג 1 (נעורים) בדק את יעילותה של תזונה דלה
בפחמימות בכדי לקבוע- האם זו התזונה המתאימה ביותר לאיזון סוכרת סוג 1 בקרב ילדים.
המחקר נערך במרפאת אנדוקרינולוגיה ילדים וסוכרת נעורים בבית החולים לילדים אדמונד ולילי ספרא בשיבא
בשיתוף קופת חולים מכבי וממצאיו פורסמו בחודש מרץ האחרון. 20 מתבגרים עם סוכרת מסוג 1
המשתמשים במד סוכר רציף (CGM) השתתפו במחקר בו הם הועברו לתזונה דלה בפחמימות. כל משתתף
קיבל תפריט דל פחמימה מותאם אישית ובדיקות מעבדה נלקחו לפני תחילת המחקר ו-6 חודשים לאחר סיום
המחקר.
הפחתה ממוצעת של 70% בכמות הפחמימות בתזונה הובילה לירידה ממוצעת בBMI, במשקל ובהיקף
המותניים. יותר מעניין עבור סוכרתיים הם ערכי ה HbA1c שירדו משמעותית (ערך המשקף ממוצע של רמות
הסוכר בדם ב 3 החודשים האחרונים) כמו גם השליטה הגליקמית שהשתפרה משמעותית על סמך הנתונים
ממד הסוכר הרציף של המשתתפים.
המעבר לתזונה דלה בפחמימות הביא איתו גם הפחתה בצריכת מזון אולטרא מעובד מה שככל הנראה הוביל
לירידה במשקל אצל חלק מהמשתתפים ולפתירת התמודדות עם השמנת יתר.
ממצאי המחקר הוצגו בכנס דיאטנים שהתקיים בשיבא. מניסיוני האישי כמי שמתמודד כבר 23 שנים עם
סוכרת סוג 1 וכבר 7 שנים מאוזן יותר מאדם שאין לו סוכרת תודות לתזונה דלה בפחמימות, ברור
שההתמודדות עם סוכרת סוג 1 נפתרת לחלוטין כאשר אנחנו משכילים בנוגע לכמות, ריכוז ומקור הפחמימות
שאנחנו אוכלים. המחקר הזה מצטרף לרשימת עדויות מרשימות בארץ ובעולם בנוגע לכוח האדיר שיש
לתזונה על איזון הסוכרת. היום אנחנו לא צריכים יותר מחיבור לאינטרנט כדי להיחשף לסיפורים ולקבוצות של
הסוכרתיים ששינו את חייהם, האריכו ימים וקיבלו חיים מלאים ואיכותיים תודות לתזונה דלה בפחמימות.
סיפור אחד מפורסם הוא הסיפור של ד"ר ריצ'ארד ק. ברנשטיין האגדי, שבגיל 89 עדיין עובד ומטפל
בסוכרתיים במרפאתו שליד ניו יורק. כל זאת בזמן שהוא סוכרתי סוג 1 אשר חי על תזונה דלה בפחמימה
עשרות שנים. תזונה אליה הוא הגיע דרך מחקר אישי לגמרי בעצמו.
יש גם את הקבוצה בפייסבוק TYPEONEGRIT של הורים שמאזנים את ילדיהם על פי גישתו של ד"ר ברנשטיין.
בארץ יש את הגרסה הישראלית שנקראת "סיירת סוכרת" בה לא מעט חברים סוכרתיים סוג 1 מציגים ערכי
סוכר בדם מאוזנים יותר מאנשים שאין להם סוכרת. אותם סוכרתיים בארץ ובעולם לא קוראים לתזונה שלהם
בשמות, לא תזונה קטוגנית ולא שאר שמות של טרנדים ידועים. זו פשוט התזונה שמאזנת את הסוכר בדם.
המחקר שהתקיים כאן בארץ בבית החולים שיבא הוא מחקר מהפכני שמציג את הפוטנציאל בשימוש בתזונה
דלה בפחמימות ככלי לניהול טוב יותר של הסוכרת עבור ילדים סוכרתיים ומבוגרים וייתכן והגישה הדלה
בפחמימות גם מציעה דרך למניעה וטיפול בעודף משקל והשמנת יתר ושיפור פרמטרים של התסמין המטבולי
בסוכרת סוג 1. יהיה מעניין לראות מחקרים איכותיים נוספים בתחום הדל פחמימה לטיפול בסוכרת סוג 1 ואני
מקווה שהמחקר הנ"ל הוא רק יריית הפתיחה.
תומר פפה הוא סוכרתי סוג 1, מתמחה בתזונה ומאמן כושר, מייסד בית הספר לאיזון סוכרת.
תמונת אילוסטרציה