מחלות האלצהיימר והדמנציה הינן מחלות קשות, הן קשות לחולה אך לא פחות מכך הן קשות עבור הסובבים אותו, קרוביו ובני משפחתו. ההתמודדות עם המחלה הינה בראש ובראשונה במישור התודעתי, בהבנה מה ניתן לעשות ובאלו מקרים ולצד זאת בידע והנגשת המידע בכל מה שקשור לזכויות של החולה ובני משפחתו. במטרה לתת מענה ולהנגיש את המידע הוקמה עמותת עמדא במטרה לנסות ולהקל עד כמה שניתן את ההתמודדות עם המחלות והשלכותיהן. הכתבה הזו נועדה עבורכם, בני המשפחה של החולה כדי לנסות ולהיות עבורכם לעזר בהתמודדות הכל כך מורכבת איתה אתם מתמודדים!
עמותת האלצהיימר הוקמה ב-1988 על מנת לתת תמיכה ואיכות חיים לבני משפחה ואנשים החיים עם דמנציה ואלצהיימר. בעמותה 7 עובדים בשכר שכולם אנשי מקצוע מוכרים בתחום הזקנה בכלל והאלצהיימר בפרט לצדם פועלים כ-150 מתנדבים בכל רחבי הארץ .לצד העובדים והמתנדבים פועלת מועצה המדעית, אשר מרבית חבריה הם אנשי מקצוע מהשורה הראשונה בארץ בתחומי הרפואה, הסיעוד והמשפט.
העמותה חברה בארגון אלצהיימר הבינלאומי ( ADI ) ובארגון אלצהיימר אירופה (Alzheimer (Europeומקיימת קשרים הדוקים, החלפת דעות ומידע עם הארגונים ברחבי העולם.
מטרות העמותה הן:
- יצירת רשת מידע ותמיכה רגשית למשפחות החולים.
- פיתוח מערך שירותים תומך לחולים ולמשפחותיהם.
- הסברה לציבור אודות המחלה ובעיותיה, וזכויות החולה ובני משפחתו.
- השפעה על מקבלי ההחלטות להרחבת סל השירותים, ולקידום זכויות החולים והמשפחות.
- שיתוף פעולה עם גורמים מקצועיים.
- קידום המחקר בנושא המחלה.
העמותה עושה פעולות רבות לטובת האדם עם הדמנציה ובני משפחתו:
מרכז מידע וקו חם: העמותה מפעילה מרכז מידע שתפקידו לאסוף את הידע הקשור למחלה ולנושאים משיקים לה כגון זכויות, שירותים, מחקרים, מרכזי טיפול וכדומה.
הקו-החם של העמותה נותן מענה לשאלות של החולים ובני המשפחה.
מרכז מידע וקו-חם – קו החם 8889*, במסגרת מרכז המידע אנחנו מספקים תשובות לנושאים שוטפים: מהי דמנציה, איך מתקשרים עם אדם עם דמנציה, פעילויות לשימור המצב הקוגניטיבי ועוד.
קבוצות תמיכה לבני משפחה
בני משפחה המטפלים בחולי אלצהיימר נקלעים לתקופה ממושכת וקשה שבה חייהם משתנים ללא הכר, נופל עליהם עול קשה והם מתמודדים עם תהליך פרידה מתמשך מיקיריהם.
הקבוצות נפגשות אחת לחודש, ברחבי הארץ, במועד קבוע וניתנת בהם הזדמנות לבני משפחה של החולים להיפגש לשוחח ולשתף. במסגרת הקבוצות ניתנות הרצאות ממיטב המומחים בארץ בנושאים שונים הקשורים במחלה.
בשנה האחרונה עם פרוץ מגפת הקורונה, פתחנו עשרות קבוצות תמיכה מרחוק דרך תכנת זום.
מידע והסברה לציבור הרחב עמותת עמדא הוציאה לאור את המדריך המלא לחולי דמנציה, אלצהיימר ומחלות דומות ולבני משפחותיהם, וכן חוברות הסברה בשפות השונות. לצד אלו העמותה מוציאה לאורך השנה מגזינים עם מידע מעודכן ונושאים נוספים הקשורים לדמנציה. חברי העמותה מקבלים בדואר האלקטרוני ניוז לטר עם עדכונים מהחודש האחרון.
הדרכות לאנשי מקצוע ומטפלים:
עמותת עמדא עורכת מגוון סוגי הדרכות, לאנשי מקצוע, מטפלים ולקהל הרחב.
ההדרכות הינן מובנות מראש, אך מותאמות למאפייני הארגון המזמין וצרכיו. ההדרכות נערכות בחדרי הדרכה מטעם הארגון, או בזום מרחוק.
ניתן לערוך את הדרכות המטפלים בשפות שונות (אנגלית / רוסית/ ערבית)
ערכות הפעלה המותאמות לאדם עם הדמנציה:
לעמותת עמדא יש 2 ערכות הפעלה שונות:
קשרים וכישורים – ערכת הפעלה לאדם עם דמנציה שעדיין יכול לתקשר ולשתף פעולה. הערכה אפשרית להפעלה ביתית.
מהות הפרויקט: להפעיל מתנדבים/בני משפחה בבתיהם של אנשים החיים עם דמנציה. ההפעלה מתבצעת באמצעות ערכת קשרים וכישורים. הערכהפותחה ע"י: דפנה גולן שמש, עובדת סוציאלית, תרפיסטית באומנויות (.(M.A ודבי להב, מרפאה בעיסוק, תרפיסטית באומניות (.(M.A.
התוכנית מופעלת מזה למעלה מ- 14 שנה על ידי העמותה.
ערכת דרך החושים – ערכה המיועדת לשלבי המחלה המתקדמים בהן כבר אין כמעט תקשורת. מגוון של אמצעי הפעלה המבוססים על גירוי החושים השונים של האדם עם דמנציה.
ליטו"ף – ליווי וטיפול פרטני
מהות התוכנית: מתן תמיכה למטפל העיקרי באדם עם דמנציה ויצירת מערכות משפחתיות וחברתיות תומכות.
קיימים 2 מוקדים עיקריים בשרות זה:
מוקד משפחתי – טיפולי: התערבות פסיכו-סוציאלית קצרת מועד (מפגש הכרות + 5 מפגשים) עם המטפל העיקרי ובני משפחה נוספים- למתן מידע, כלים , תמיכה והרחבת רשת התמיכה המשפחתית. לאחר מכן המשך תמיכה וסיוע טלפוני למשך שנתיים.
מוקד קהילתי: יצירת איש מקצוע מומחה בתחום הדמנציה בתוך הרשות/העיר, העלאת מודעות וחשיפה קהילתית , הקמת ועדת היגוי לשיח קהילתי, יצירת שיתופי-פעולה ומענה קהילתי.
סוגיות משפטיות – שיתוף פעולה עם עמותת מרווה
מתן מענה ייעוצי פרטני למשפחות ויחידים, סיוע בייפוי כח מתמשך וחלופות משפטיות לאפטרופסות
והרצאות ומידע לקבוצות ולקהל הרחב. העמותה נעזרת בעמותת מרוה ועובדת עימה בשיתוף פעולה מלא.
ידידי דמנציה ישראל
העלאת המודעות למחלת הדמנציה ויצירת קהילות "ידידותיות" ותומכות עבור אנשים עם דמנציה.
היעדים:
- העלאת המודעות למחלת הדמנציה.
- הרחבת הידע של הציבור הרחב על המחלה ועל צרכיהם של אנשים עם דמנציה. הסטיגמה המתלווה לדמנציה גורמת לאנשים החיים עם דמנציה לבדידות ולניתוק חברתי, ידע והבנה של המחלה נחוצים על מנת לשנות את הסטיגמה ועל ידי כך את המציאות של בדידות וניתוק חברתי עבור החולים בדמנציה.
- יצירת סביבות "ידידותיות" עבור אנשים עם דמנציה, בהן יוכלו להמשיך לחיות באיכות חיים מיטבית.
העמותה הוקמה כדי לתת איכות חיים במחלה מתקדמת וחשוכת מרפא, פנו אלינו ונעשה כמיטב יכולתנו כדי לסייע לכם במסע ארוך וקשה של טיפול ביקירכם. 8889*
ד"ר נתי בלום Psy.D
מנכ"לית עמותת עמדא לחולי דמנציה ואלצהיימר