על מנת להתכונן לקראת פתיחת שנת הלימודים החדשה, יש מי שמנצל את הזמן לביצוע חוברות, קריאת ספרים, שינון אותיות, כל זה חשוב אך לכך צריך לצרף פעולה נוספת על מנת להצליח כראוי בלימודים – שמירה על היגיינת הפה. ממחקר עולה כי ילדים ומתבגרים הסובלים מעששת השיניים ואלו שמדווחים על קיום בריאות פה לא תקינה, חווים ביצועים ירודים בבית הספר ונעדרים יותר.
במסגרת המחקר, העריכו מדדים לבחינת בריאות הפה, במקביל לביצועים הלימודיים בבית הספר של המשתתפים ו/או היעדרות מבית הספר. התוצאות הראו כי ילדים שסבלו ממוקד אחד של עששת (בשן אחת או יותר), הציגו ביצועים נמוכים יותר בבית הספר והיעדרות גבוהה יותר מבית הספר מאשר ילדים ללא בעיות שיניים.
עוד עלה מהמחקר כי חשוב מאוד שההורים יפנימו את חשיבותה של שמירה על בריאות הפה, וכאשר הם לא היו מודעים לחשיבות בריאות הפה, גם זה השפיע לרעה על ילידהם ותוצאות המחקר הראו כי ילדים להורים אלה סיכוי גבוה יותר שלא יצליחו בלימודים ויעדרו יותר מבית הספר.
חשוב לציין כי יש צורך לבצע מחקרים נוספים על מנת להסביר את הקשר הזה, האם כאב בשיניים הוא שגורם לילד להיות פחות בפוקוס בנעשה בכיתה וכך מתפספס מידע חשוב להצלחה בלימודים או שמא, ההיעדרות עקב כאב, היא שפוגעת בשגרת הלימודים, שמן הסתם פוגעת בהצלחה.
אז איך לשמור על בריאות הפה של הילדים ובכך גם על ההצלחה בלימודים?
לא לחכות כשמתלוננים על כאב – חשוב להגיע לבדיקה שגרתית עם הילדים אחת לחצי שנה גם בימים אלה בצל הקורונה. לבדיקות אלה יש ערך חשוב מלבד מעקב אחר מצב בריאות הפה, מרגילה את הילדים לבדיקה הדנטלית ובכך מפחיתה הסיכוי לחרדה דנטלית.
הקפידו על שגרת היגיינה אוראלית – לצחצח פעמיים ביום במשך שתי דקות – בבוקר ובערב. בבוקר ניתן לאחר ארוחת הבוקר ובערב לאחר תום כל הנשנושים ולפני השינה. את הצחצוח לבצע עם מברשת שיניים מתאימה לגיל ועם משחת שיניים המכילה פלואוריד בריכוז המותאם לגיל. כדאי לפחות פעם ביום לצחצח עם הילדים על מנת לעקוב שאכן הצחצוח מתקיים כראוי ובאופן יסודי.
להקפיד על הרגלי אכילה נכונים – להמעיט בנשנושים מתוקים וחטיפים לאורך היום גם אם מדובר בכמויות קטנות ולהקפיד על שתייה מרובה של מים במקום שתיה ממותקת.