אנחנו מדברים על ויטמין סי, המלך של הוויטמינים. ככה קוראים לו, ובצדק.
ויטמין סי מצוי ברמות גבוהות בתאי מערכת החיסון, ונדרש בכמות גבוהה במיוחד, כאשר מערכת החיסון נתקלת במזהמים כמו וירוסים וחיידקים.
לכן, חוסר בוויטמין סי עלול להוביל לפגיעה במערכת הדם, בשיניים ובחניכיים, במערכת החיסון, בגמישות העור
האדם הוא בין היצורים החיים היחידים שאינו מסוגל ליצר ויטמין סי בעצמו, ואף אינו יודע לשמור על מאגרים גדולים שלו בגוף.שמירה על תזונה עשירה בפירות וירקות בעקר טריים, יכולה לספק בקלות את התצרוכת היומית.
רוצים לדאוג לאספקה סדירה וטבעית של ויטמין סי? כך תעשו זאת:
פירות הדר ומיצים מפירות הדר
פירות הדר הם אולי המזונות המפורסמים ביותר שמכילים ויטמין סי בכמות יפה, לימון 77 מ"ג ותפוז 53 מ"ג ל-100 גרם שהם מעל מחצית מהקצובה היומית לויטמין סי לגבר בוגר, ובנוסף גם נוגדי חמצון, מינרלים, סיבים תזונתיים ואפילו סידן.
אכילה של תפוז טעים אחד ביום, מספקת (כמעט – תלוי בגודל) את כל כמות ויטמין סי המומלצת ליום. אין לכם תפוזים? מיץ תפוזים סחוט יספק לכם 35 מ"ג של ויטמין סי ל-100 מ"ל, כלומר כ-70 מ"ג ויטמין סי לכוס (200 מ"ל), שהם מעל 75% מהכמות היומית המומלצת לוויטמין סי לגבר בוגר.
גם קלמנטינות יספקו כמות נאה של ויטמין סי עם 35 מ"ג לקלמנטינה אחת בינונית, שהם כ-40% מהקצובה היומית המומלצת של ויטמין סי לאדם מבוגר. כוס (200 מ"ל) אחת של מיץ קלמנטינות סחוט טבעי תספק כ- 60% מהקצובה היומית המומלצת של הוויטמין לאדם מבוגר.
ברוקולי
ברוקולי הוא קפסולה מרוכזת של ערכים טובים, ובהם חומצה פולית, מינרלים חשובים, סיבים תזונתיים, סידן ושימו לב – כמות מרשימה ביותר של ויטמין סי עם כ-90 מ"ג ל-100 גרם ברוקולי טרי.
מה עושים עם ברוקולי? הכול: הקפצה, בישול או אפייה אבל חשוב לדעת – כדי לשמור על ערכי הוויטמין סי, כדאי לחלוט את הברוקולי לזמן קצר מאד, ומיד להעביר לקערה עם מי קרח.
קיווי
100 גרם מהפרי הטעים הזה יספקו לכם 93 מ"ג ויטמין סי ובנוסף גם מגנזיום, סידן וויטמינים נוספים.
עוד עובדה שכדאי לדעת: אם תעזו לאכול את הקיווי עם הקליפה, תוסיפו לחגיגה המזינה גם סיבים תזונתיים.
פלפל
כשמדברים על תזונה ים תיכונית עשירה ומאוזנת, אחד הכוכבים הראשונים המבזיקים לנגד עינינו, הוא הפלפל. משהו בחיוניות של הפרי הזה (כן, לא התבלבלנו. פלפל הוא פרי), הצבעוניות והברק, הגמישות והיכולת להשתלב בכל כך הרבה מאכלים, לגמרי מקדמים אותו לראש טבלת הפירות השווים.
ועוד בונוס: פלפל מכיל הרבה ויטמין סי, 83 מ"ג ל-100 גרם, בנוסף לוויטמינים רבים נוספים.
נסכם? איכלו טוב, שמרו על אופטימיות והיו בריאים!