10 סיבות לכישלון בדיאטות

10 סיבות לכישלון בדיאטות. סקירה דוסיז צרכנות

מאת: אלמוג גולד

אם אתם מאלו שהמזווה שלהם מלא באוכל בריא, שעברו ניקויי רעלים, דיאטות ושיטות תזונה,
ועדיין מרגישים חסרי אנרגיה, עם נפיחות או כאבי בטן, תקועים במשקל או כאובים, המאמר הזה
בדיוק בשבילכם.


הרבה אנשים מגיעים אלי להרצאות או לקליניקה מיואשים. "אנחנו יכולים לכתוב ספר על תזונה",
הרבה אומרים לי באירוניה. אבל משהו שם לא עובד. השוקולד בלילה אחרי יום של ארוחות בריאות,
עלייה במשקל למרות כל הארוחות המזינות או "ציות לכל ההוראות או הכללים".


על פי הסטטיסטיקה 95% מאנשים שעושים שינוי תזונתי או דיאטה לא יצלחו בתהליך לאחר תקופה
ואף יחוו את אפקט ה"בומרנג", כלומר פיצוי על כל החסכים והאוכל הבריא שאכלו ועליה במשקל או
חזרה של הסימפטומים או הכאבים מהם סבלו לפני.
אז מה עושים? איך מצליחים?

  1. הטעות הנפוצה ביותר – המחשבה שכדי להצליח חסר לכם עוד ידע
    האמירה שידע הוא כוח אמנם נכונה, אבל אם תסתכלו לעצמכם טוב טוב בלבן של העיניים תודו
    שחלק נכבד מהידע שכבר יש לכם על בריאות ותזונה אתם מקשים ליישם.
    בחיפוש אחר עוד ידע או שיטות חדשות, אולי זה יראה מבטיח בהתחלה אך ברוב המקרים עוד
    ידע רק יעמיס ויבלבל. ועומס הוא בעצם הבעיה האמיתית שלנו בעולם המערבי: יותר מידי
    אינפורמציה, דעות, שיטות, מטלות ומולטי טאסקינג.
  2. יש לכם יותר מדי בריאות בצלחת
    שיטוט קצר באינסטוש בין פרופילים של כוהנות וגורואים בתחום הבריאות יעלו תמונות מרהיבות
    של קערות בודהה- אורז מלא, גרגרי חומוס, סלמון, שלל ירקות, תמיד איזה פרי אקזוטי שמתאים
    לבגד הים או לצבע האוקיינוס שברקע… מצטלם נפלא. אך האומנם בריאות?
    כדי לעכל את כל סוגי המזונות האלו מערכת העיכול שלנו צריכה לעבוד קשה. אחד הדברים
    שאני תמיד ממליצה למטופלים שלי זה שכשהמציאות המנטאלית, פיזיולוגית או רגשית היא
    מורכבת כדאי שהאוכל יהיה פשוט. לצורך העניין אפשר לפרק את הקערה הקסומה לארוחה
    אחת של אורז או דג או חומוסים וירקות. פירות מתעכלים מהר מאוד וכדאי לאכול אותם בנפרד
    מארוחות.
  3. חסרה לכם אסטרטגיה
    לרוב האנשים אין תוכנית אסטרטגית אכילה מוסדרת ומה שקורה זה שדברים ואירועים
    "חוטפים" אותם ומשבשים להם את המטרות: שוקולד שעמית לעבודה הביא למשרד, ארוחות
    שישי משפחתית שבאין תכנית לגביה פתאום מפתיעה.
    בנו לכם תוכנית פעולה שגם תקדם אתכם לחיים שתרצו לחיות וגם תיתן מענה לצרכים הרגשיים
    ולטעמים שלכם.
  4. אתם אנשי ה"הכל או כלום" ובונים על כוח הרצון שלכם
    הרבה פעמים במצב כזה התפיסה של אנשים היא הכל או כלום. אם כבר "שברנו את הכלים" אז הכל
    נהרס, ואז במקום לחזור לקו התזונתי כבר מוותרים.

מחקרים מראים שאנשים שמצליחים להטמיע אורח חיים בריא הם אנשים שעושים דברים בהדרגה.
מסתבר שדווקא ה60-80% הם אלו שיביאו לתוצאות. כוח הרצון הוא דבר מתכלה, קשה לבנות עליו.
לעומת זאת ללכת על הדרגה וריצה למרחקים ארוכים זה מה שיעבוד לכם.

  1. אתם לא ספציפיים
    נסו להיות כמה שיותר ספציפיים. זה מה שמנבא על פי מחקרים אחוזי הצלחה גבוהים:
    מה זה אומר לאכול יותר ירקות? אולי להחליט לשלב 3 סוגי ירקות בכל ארוחה? זה ספציפי יותר.
    במקום לעשות יותר ספורט לשריין כל שבוע מראש ביומן יומיים בשבוע שעה מסויימת לספורט. גם
    הוא צריך להיות ספציפי (איזה ספורט?)
    וגם אם החלטתם לבשל יותר כדאי להגדיר זמן ביומן ואפילו להחליט מראש מה הולכים לבשל ועד
    לאילו מצרכים כדאי שיהיו בבית לצורך העניין.
  2. אתם מנסים דיאטות ושיטות שהתאימו לאחרים ופחות לעצמכם
    מחקרים מראים שהתזונה והרגלי האכילה הבריאים שאדם בוחר לעצמו חייבים להיות ריאלים עבורו.
    לא כל מה שמתאים ללו"ז, יכולות הבישול ולטעמים של השכנה או הקולגה יתאים לכם. ולא כל שיטה
    שהיתה ריאלית עבורכם פעם (לפני שהיו לכם ילדים, לפני הקורונה, כשהייתם שכירים לפני שיצאתם
    לעצמאות למשל) או שיהיו בעתיד (כשתצאו לפנסיה) מתאימים לכם היום.

7.מגיעים לתוצאות עם שיטות תזונה שאי אפשר להתמיד בהן
על פי מודל השינוי (של שני חוקרים איטלקים בשם פרוצ'סקה, נורקורס ודיקלמנטה) שלב השימור
הוא השלב המשמעותי והמאתגר ביותר. דווקא זה האפרורי שמגיע אחרי שהגענו לתוצאות
ולריגושים. על מנת שנוכל לשמר ולצלוח את השלב הזה חשוב שהדרך בה בחרנו תתאים כאורח
חיים ופחות כגימיק.
.

  1. מקשיבים לקולות חיצוניים ופחות לעצמכם
    טרנדים תזונתיים, מחקרים, חלקם סותרים מופיעים בהמוניהם כפטריות אחרי הגשם. הרבה אשים
    מוצאים את עצמם מבולבלים וכבר לא יודעים מה נכון לאכול כי על כל שיטה או מאכל בריאות יהיו עוד
    מחקרים שיטענו שזה מזיק לבריאות.
    לגוף יש לספק לנו אנפורמציה משלו, אם נסכים לשים לב לאותות שהוא משדר לנו נוכל להפיק מידע
    חשוב המדוייק לנו.
  2. לא מסנכרנים בין שיטות ההכנה לעונות השנה
    בימי יובש קיצוניים חשוב לאכול מזונות עם נוזלים לחות (טחינה,אבוקדו למשל) וכשיש לחות בגוף
    (צינונים ונזלות) נרצה לאכול אוכל יבש יותר (פחות טחינה ואבוקדו).
    הגוף שלנו מושפע ממזג האויר, כשם שנתלבש שונה בעונות השנה המתחלפות כך גם האוכל וצורת
    העשייה שלו (ואפילו התיבול) אמורים להתממשק עם הטבע. כשהתפריט נשאר אותו דבר ואין הלימה
    כזאת משהו עלול להשתבש ולצאת מאיזון גם בגוף.

10.אתם לא נהנים מהתהליך

עם כל הכבוד לבריאות ולמטרה, חשוב שהאוכל יהיה גם טעים לנו, לצאת מאזור הנוחות ולסגל הרגלי
חיים בריאים חדשים שיעשו לנו טוב ולא נרגיש בהם אומללים.
גם המילים בהם אנו משתמשים משמעותיות בתהליך: במקום אסור, להימנע, לחטוא או להילחם
שהם מושגים משדה הקרב אפשר להנות ממילים כמו הרחבתי אפשרויות, בחרתי, התפנקתי (גם אם
זה על משהו שלכאורה פחות מקדם, אבל אולי הנפש היתה זקוקה לו).

אלמוג גולד, נטורופטית, מרצה ומטפלת בתזונה ובאסטרטגיות אכילה, היא אחת מהמרצים
שישתתפו ב- INSPIRATION 2023 הכנס השנתי הגדול בישראל למטפלים ברפואה משלימה
ואינטגרטיבית שיכלול עשרות הרצאות וסדנאות של מיטב המומחים ויתקיים בתאריכים 21-
22.6.23 במרכז

תגובות אחרונות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דוסיז
לוגו דוסיז צרכנות
העסקים שנפתחו השבוע
ריאיון השבוע
מבצעים
אופנה
בילוי
נופש-ותיירות
בריאות
בריאות
בתוך הבית
בתוך-הבית
גברים
גברים
גדג'טים וחדשנות
גדגטים
חגים
חגי-ישראל
טיפוח
טיפוח
יודאיקה
יודאיקה
יין ואלכוהול
יין
ילדים
ילדים
לימודים
לימודים
לכבוד שבת
לכבוד שבת
מוצרי תינוקות
מוצרי-תינוקות
מוסיקה
מוזיקה
מזון
מסעדות
מסעדות
מזון
משפחה
משפחה
נדל''ן
נדלן
ספרים
ספרים
פיננסים
פיננסים